zondag 24 november 2019

Speculaas



Het is weer herfst en de eerste paar plakken speculaas heb ik al weer gebakken en opgegeten. Wat is er nu lekkerder dan speculaas op een druilerige dag. Lekker op de bank, met een lekkere hete bak koffie, thee of chocolademelk.

Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gegeten. Volgens de oudste bronnen is speculaas gelinkt aan kermissen en bruiloften. Later werd de speculaas meestal gegeten rond Sinterklaas en in de adventtijd. Tegenwoordig wordt speculaas het hele jaar door gegeten.

Speculaas komt in vele vormen voor. Je hebt grote en kleine figuren. Middels een groot figuur of hartvorm zei je tegen een vrouw dat je haar als potentiële bruid zag. De figuren op de speculaaspop zoals de levensboom, het paartje en de man die een boom plant zijn duidelijke verwijzingen naar dit gebruik.

Vandaag gaan we geen figuren, maar een drietal platte speculaasplakken bakken.

Ik zou zeggen bakschort aan en beginnen maar.




3 grote speculaasplakken

Duur:
1:15 inclusief bakken.
1:00 rusten van het deeg

Ingrediënten:
- 250 gr Zeeuwse bloem
- 150 gr donkere basterdsuiker
- 4 tl speculaaskruiden
- 8 gr bakpoeder
- 1 sn zout
- 150 gr roomboter
- 2 el melk 

Extra:
- 1 ei + melk om te bestrijken
- amandelen en/of amandelschaafsel om te garneren (optioneel)

Verder nodig:
Beslagkom
- Bakpapier
Taartrooster (optioneel)
- Deegroller
- 4 verfroerstokjes (optioneel)
- Huishoudfolie

Bereidingswijze:
  1. Meng de bloem, bakpoeder, suiker, speculaaskruiden en het zout door elkaar.
  2. Voeg de melk en boter toe.
  3. Kneed alles goed door elkaar tot een stevig deeg.
  4. Verpak de deeg in huishoudfolie en leg het in de koelkast.
  5. Laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het deeg nog even door.
  7. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken.
  8. Rol ieder stuk tussen het gebruikte huishoudfolie uit tot rechthoekige plakken van één centimeter dik.
  9. Klop het ei samen met de melk los en bestrijk de speculaasplakken hiermee.
  10. Verdeel amandelen of het amandelschaafsel over de plakken.
  11. Verwarm de oven voor op 170 ºC.
  12. Bestrijk na 15 minuten de speculaas plakken nog een keer met het losgeklopte ei.
  13. Bak de plakken nu 40 - 50 minuten in de oven.
  14. Draai halverwege de baktijd de bakplaat om.
  15. Laat de speculaasbrokken ongeveer 15 minuten op de bakplaat afkoelen.
  16. Leg de speculaasbrokken op een taartrooster om helemaal af te koelen.
TIPS:
  • Leg het deeg een (aantal) dag(en) in de koelkast, dan kan het deeg rijpen en wordt de smaak beter. Haal het deeg 1 uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast.
  • Gebruik 4 verfroerstokjes van de bouwmarkt, 2 aan elke kant, om op precies 1 centimeter dikte uit te komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten