zondag 19 maart 2017

Boterkoek



Boterkoek is een van de makkelijkere recepten. Het bestaat in de basis maar uit 4 bestanddelen, namelijk boter, suiker, bloem en een beetje zout.

De boterkoek heeft zijn naam te danken aan de roomboter die er in zit. Zit er geen roomboter in dan mag de koek de naam boterkoek niet dragen.

Het is een heel handig recept voor als je snel wat lekkers op tafel wilt zetten of als je iets met de kinderen wilt bakken.

Ik zou zeggen bakschort aan en beginnen maar.


Duur:
Ongeveer 45 minuten inclusief bakken.

Ingrediënten:
- 200 gr Boter
- 100 gr Suiker
- 100 gr Basterdsuiker
- 250 gr Bloem
- 1 zakje Vanille
- 1 snufje Zout
- 1 scheutje Melk

Verder nodig:
- Boterkoek vorm
- Pan
- Pollepel of spatel
- Lepel
- Vork
- Kwast
- Taartrooster (optioneel)
- Boter om in te vetten

Bereidingswijze:
  1. Vet de boterkoekvorm in.
  2. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  3. Smelt de boter in een pan op laag vuur.
  4. Als de boter begint te smelten zet het vuur uit.
  5. Voeg de suiker, basterdsuiker, vanille en zout bij de boter en roer dit door met een pollepel.
  6. Voeg de bloem toe en roer dit met een pollepel.
  7. Doe de boterkoek in de boterkoekvorm.
  8. Maak de boterkoek plat met een natte lepel.
  9. Bestrijk de boterkoek met een scheutje melk.
  10. Maak met een vork de ruitvorm op de boterkoek.
  11. Bak de boterkoek in 25 tot 30 minuten.
  12. Haal de boterkoek uit de oven en laat hem afkoelen op het taartrooster.
  13. Snij de boterkoek na 10 minuten los met het mes uit de vorm. Herhaal dit enkele malen tot de boterkoek volledig is afgekoeld.
  14. Haal de afgekoelde boterkoek uit de vorm en leg hem op een groot bord.
Tips:
  • Om een wat zachtere boterkoek te krijgen moet je de boter niet smelten en alle ingrediënten kneden.
  • Als je geen boterkoekvorm hebt kun je ook een springvorm gebruiken













Geen opmerkingen:

Een reactie posten