maandag 20 februari 2017

Cake


Het recept van de cake is in Engeland rond de 18de eeuw ontstaan. In Engeland wordt de cake "Pound Cake" genoemd. De naam verwijst naar het recept van de cake namelijk één pond boter, één pond suiker, één pond eieren en één pond bloem. Dit is tot op de dag van vandaag de basis voor cake. Door de tijd heen zijn er allerlei varianten op de cake ontstaan. Andere cakes behandel ik later nog in een andere blog.

Cake is een van de eerste recepten die ik onder de knie had. Vandaag ga ik er weer een bakken.

Ik zou zeggen bakschort aan en beginnen maar.


Duur:
Ongeveer 1½ uur inclusief bakken.

Ingrediënten:
- 200 gr Roomboter (op kamer temperatuur)
- 200 gr Suiker
- 4 Eieren
- 200 gr Bloem
- 6 gr Bakpoeder

- 1 zakje Vanille
- 1 snufje Zout


Verder nodig:
- Beslagkom
- Cakevorm 24 cm
- Garde of mixer met gardes
- Mes
- Lepel of spatel
- Zeef
- Sate prikker
- Extra boter
- Extra bloem

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  2. Vet de cakevorm in met boter.
  3. Doe wat bloem aan de binnenkant van de cakevorm, zorg dat alle kanten van de cakevorm bedekt zijn me bloem.
  4. Doe de boter in de beslagkom.
  5. Voeg de suiker, vanille en zout toe.
  6. Snijd de boter in kleine stukjes en meng met de suiker.
  7. Mix de boter en suiker tot het los komt van de gardes.
  8. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei helemaal door het beslag is opgenomen.
  9. Mix het beslag nu minstens 5 minuten. Dit zorgt voor een extra luchtige cake.
  10. Verdeel de bakpoeder over de bloem.
  11. Voeg het gezeefde bloem in delen toe. Voeg het volgende deel pas toe als het bloem helemaal is opgenomen in het beslag.
  12. Doe het beslag in de ingevette en met bloem bestoven cakevorm.
  13. Bak de cake in 55 tot 60 minuten gaar.
  14. Laat de cake 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens hem te storten.
  15. Als de cake volledig is afgekoeld kan hij in aluminiumfolie bewaard worden.
Na het bereiden van het beslag zijn er altijd mensen te vinden in huis die willen helpen met het schoonmaken van de gardes en de beslagkom. Ik laat altijd wat extra beslag aan de gardes zitten en die geef  ik dan aan de kinderen. Pas wel op als je tot de YOPI groep behoord, want er zit rauw ei in.

TIPS:
  • Doe het eerste half uur de oven niet open anders zakt de cake in.
  • Het controleren of de cake gaar is doe je met een saté prikker. Komt deze schoon uit de cake, dan is de cake gaar.
  • Voor een cakevorm van 28 cm pas de volgende ingrediënten aan: 250 gr roomboter, 250 gr suiker, 5 eieren, 250 gr bloem en 7½ gr bakpoeder.













 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten