zondag 12 maart 2017

Krakelingen


De krakeling is een koekje met een bijzondere vorm. Het zoete koekje komt voor in Nederland, maar ook in Scandinavië.

De vorm van het koekje staat voor het begin en het einde van het leven.

Het koekje wordt vaak van bladerdeeg gemaakt met daarop suiker of kaneelsuiker. Door het bakken karameliseert de suiker een beetje. Bij een andere variant van de krakeling wordt er een deeg gemaakt die met een spuitzak op een bakplaat wordt gespoten.

Voor vandaag heb ik voor de makkelijke variant met bladerdeeg gekozen. 

Ik zou zeggen bakschort aan en beginnen maar.



14 krakelingen
 
Duur:
45 minuten inclusief bakken.

 Ingrediënten:
- 4 plakjes Bladerdeeg
- 1 el Suiker
- ¼ tl Kaneel
- 1 scheutje Melk

Verder nodig:
- Deegroller
- Pizzaroller 
- Liniaal
- Kwast 
- Bakpapier
- Taartrooster (optioneel)
- Beetje bloem 

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C .
  2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
  3. Leg de plakken bladerdeeg op elkaar.
  4. Doe wat bloem op het werkblad en de bovenste plak bladerdeeg, zorg ervoor dat er geen bloem tussen de plakken komt.
  5. Rol het bladerdeeg uit tot een plak van 21 x 21 cm.
  6. Snij de plak in 14 stroken van 1½ cm breed.
  7. Maak op een stuk bakpapier van een strook bladerdeeg een hoefijzervorm en vorm hem dan verder tot een krakeling door de uiteinden kruiselings over elkaar te legen.
  8. Druk de uiteinden vast op de binnenkant van het koekje.
  9. Meng de suiker en het kaneel door elkaar.
  10. Bestrijk de krakelingen met het scheutje melk.
  11. Doe de kaneelsuiker op de krakelingen.
  12. Laat de krakelingen 10 minuten rusten.
  13. Bak de krakelingen in 25 minuten.
  14. Laat de krakelingen afkoelen op een taartrooster.    







Geen opmerkingen:

Een reactie posten